Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Superheroes


One must think like a hero to behave like a merely decent human being.
View quotes by Mary Sarton

No hero is mortal till he dies.
View quotes by W H Auden

We all live in suspense from day to day; in other words, you are the hero of your own story.
View quotes by Mary McCarthy

Τα αγόρια από τη στιγμή που αρχίζει η δραστηριότητα της φαντασίας τους, δημιουργούν σύμβολα και ρόλους, και μέχρι να ωριμάσουν, αναζητούν, βρίσκουν, δημιουργούν ήρωες. Το θέμα είναι πότε ωριμάζουν τα αγόρια και πότε σταματάει αυτή η μόνιμη φαντασίωση τους;

Οι μικροί μας φίλοι, τα αγοράκια, αλλά και κάποιοι άντρες βλέπουν στον ύπνο τους τέρατα, μάχες και υπερφυσικές δυνάμεις. Φυσικά, πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι, οι οποίοι ενσαρκώνουν κάποιον σούπερ ήρωα, ο οποίος σώζει τον κόσμο από το απόλυτο Κακό.
πιο επιτυχημένοι από τους ήρωες αυτούς κατακυριεύουν τα παιδικά δωμάτια σε μορφή ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ταινιών, ρούχων, αξεσουάρ, καρτών που τα παιδιά συλλέγουν με μανία. Πια με ένα απλό κλικ, δίνουν σάρκα και οστά σε κάθε φαντασία τους. Έτσι όλα τα όνειρα τους παίρνουν ζωή στις μεγάλες οθόνες, στον υπολογιστή και στο play station. Έτσι συμμετέχουν στις περιπέτειες των αγαπημένων τους ηρώων και τις ζουν τη στιγμή που εκτυλίσσονται εικονικά. Η δράση είναι συνήθως έντονη, αγωνιώδης, πολύ συχνά σκληρή και βίαιη.

Ποιον ήρωα όμως προτιμά ο κάθε άντρας/ το κάθε παιδί; Δεν είναι τυχαίες οι προτιμήσεις τους, αξιολογούν και έχουν κριτήρια, τα οποία συχνά είναι συναισθηματικά και ταυτόχρονα συλλογικά και προσωπικά. Τι σημαίνει αυτό;Οι ήρωες τους πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να πληρούν κάποιες προ υποθέσεις. Πρέπει να μπορούν να ανατρέψουν τη λογική τάξη των πραγμάτων, να υπερνικούν τα όρια του χώρου ή του χρόνου, να έχουν τον τρόπο να έρχονται αντιμέτωποι με πρόσωπα και πράγματα πιο δυνατά από αυτούς, να εκπροσωπούν το «καλό». Αυτά είναι βέβαια τα συλλογικά κριτήρια, που έχουν να κάνουν με τη θέση ενός άντρα στην οικογένεια, την ανεξαρτησία του από τους δικούς του ή βέβαια και την εξάρτηση του. Η ανάγκη του άντρα να νιώσει δυνατός και ανεξάρτητος τον κάνει να ταυτίζεται με τους ήρωες που συγκεντρώνουν στο πρόσωπό τους τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Τώρα σε προσωπικό επίπεδο, τα προσωπικά κριτήρια έχουν να κάνουν με την ιδιαίτερη συναισθηματική κατάσταση του κάθε άντρα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τις σχέσεις με τους φίλους του, αλλά και με το αντίθετο φύλλο, τη θέση του στη δουλειά αλλά και ανάμεσα στους συνανθρώπους του.

Τώρα, οι σούπερ ήρωες με υπερφυσικές δυνάμεις κερδίζουν τα μικρά και τα μεγάλα αγοράκια με τις υπερφυσικές τους ικανότητες, τον ηρωισμό τους, την εξυπνάδα τους, την καλοσύνη τους, αλλά και την ευάλωτη πλευρά τους απέναντι στις δυνάμεις του κακού που πολεμούν. Ταυτιζόμενα μαζί τους, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη δική τους ευαισθησία, τη δημιουργικότητα και τη διαίσθησή τους, να υπερβούν με τη φαντασία τους τις «νόρμες» που βάζει η κοινωνία και εντέλει να μεγαλώσουν.

Τελικά όμως πότε θα μεγαλώσουν; Πότε θα σταματήσουν να είναι οι ήρωες τις φαντασίας τους για να γίνουν οι ήρωες της πραγματικής ζωής. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μέρες μας είναι δύσκολες ειδικά για τα αγόρια. Τα προβλήματα ξεκινούν ήδη από το σχολείο, στο οποίο συναντούν πολλές δυσκολίες. Μην με παρεξηγείτε, δεν μιλάμε για το δείκτη νοημοσύνης. Φαίνεται πως πέρα από τα γονίδια κάποιοι άλλοι παράγοντες, που έχουν να κάνουν με τη διαπαιδαγώγηση και το περιβάλλον, παίζουν κι αυτοί ένα ρόλο διόλου ευκαταφρόνητο στο πόσο έτοιμα και ψυχικά σταθερά είναι τα παιδιά για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σχολικής ζωής. O ρόλος τους απαιτεί συμπεριφορές που εύκολα μπορούν να παρεκκλίνουν προς περιοχές μη αποδεκτές. Δεν είναι εύκολο να είσαι Ράμπο, Χ-μαν, οποιοσδήποτε σούπερ-ήρωας και να καταφέρεις ταυτόχρονα να είσαι και το καλό παιδί. Κι όμως, παλιότερα τα αγόρια είχαν αυτή την ευκαιρία. Το «πεδίο δράσης» τους ήταν ο δρόμος, η μεγάλη ομάδα των συνομηλίκων που επέτρεπε την εκτόνωση της επιθετικότητας του ρόλου τους σε ένα περιβάλλον που την αποδεχόταν και την απορροφούσε. Ταυτόχρονα, το περιβάλλον του σπιτιού και του σχολείου είχε σαφείς και αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς. Σήμερα, ούτε πεδίο εκτόνωσης υπάρχει, ούτε σαφή όρια. Oυσιαστικά, μπορεί να πει κανείς ότι από τα αγόρια απαιτείται ένας ρόλος που δεν «χωράει» πουθενά.

Ίσως τα μεγάλα πια παιδάκια έχουν την ευκαιρία να ωριμάσουν αν φύγουν από τη θαλπωρή της οικογένειας και αντιμετωπίσουν το ''Κακό'' που υπάρχει εκεί έξω με τις δικές τους σούπερ δυνάμεις. Το ξέρω, αυτό στις μέρες μας είναι δύσκολο, αλλά οφείλουν να ξεπεράσουν τις φοβίες τους, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να βγουν εκεί έξω να παλέψουν με τη σύγχρονη κοινωνία. Άλλωστε εμείς οι γυναίκες δεν ψάχνουμε τον σούπερ ήρωα των παραμυθιών και των κόμικ. Ψάχνουμε τον σούπερ ήρωα της διπλανής πόρτας. Έναν άντρα ώριμο, που αντιμετωπίζει με μυαλό τη δυσκολία στη δουλειά, στα λεφτά, στην οικογένεια, στη σχέση. Ψάχνουμε έναν σούπερ ήρωα ανθρώπινο και χαμογελαστό. Και άλλωστε όπως λέει και ένα απόφθεγμα, ο καθένας είναι ο σούπερ ήρωας της προσωπικής του ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: